Wintersportkleding

Het belangrijkste bij het uitzoeken van de juiste wintersport uitrusting is het werken met laagjes. Het begint met je thermokleding, ofwel je base layer. Afhankelijk van de condities kies je vervolgens de juiste mid layer. In ons assortiment hebben we mid layers van verschillende diktes en materialen om voor iedere conditie de juiste kleding te hebben. Als laatste laag draag je natuurlijk je jas en broek. In de collectie vind je jassen en broeken variërend in water & winddichtheid en ademend vermogen, tot aan Gore-Tex Pro shells.

Onderdelen 1 tot 15 van totaal 159

 

Onderdelen 1 tot 15 van totaal 159

 

Laagjes

Het allerbelangrijkste aan je wintersport kleding is het dragen van voldoende lagen. De juiste lagen zorgen ervoor dat je goed bestendig bent tegen kou, dat je kleding goed ademt wanneer je het warm krijgt en dat je kleding geen water en wind door laat. Bij het kiezen van de juiste lagen selecteer je de juiste materialen en aantal lagen voor de verschillende weersomstandigheden.

First Layer

Het opbouwen met laagjes begint bij je first layer, ofwel base layer. Je base layer bestaat uit een thermo shirt en broek. In principe draag je deze altijd en onder iedere omstandigheden. Een base layer is nooit van katoen, maar altijd van een synthetisch materiaal. Katoen houdt namelijk vocht vast en daardoor krijg je het koud. In heel veel thermisch ondergoed zit een percentage Merino Wol. Merino heeft uitstekende ademende en warmte functies. De percentages in het thermo ondergoed verschillen zodat je voor iedere temperatuur of omstandigheden een juiste base layer kunt selecteren. 

Mid Layer

Nadat je een goede first layer hebt geselecteerd, is het tijd voor de juiste fleece of mid layer. Ook pully’s zijn nooit van katoen omdat deze vocht vast houden. Heel veel mid layers zijn tegenwoordig van stretch materiaal waardoor ze super comfortabel zitten. Een goede mid layer is licht én warm, en in combinatie met stretch heb je daardoor veel bewegingsvrijheid. Ook veel mid layers zijn voor een gedeelte gemaakt van Merino, waardoor ze hele goede warmte eigenschappen hebben.

In onze collectie vind je mid layers van verschillende diktes. Er zit namelijk qua buitentemperatuur aardig wat verschil in een dag skiën in januari of in april. Door de juiste dikte van je mid layer en het juiste materiaal heb je het met temperaturen van ruim onder het vriespunt nog steeds lekker warm. Zorg bij warme mid layers dat het materiaal goed ademt. Zodat wanneer de temperatuur toeneemt, je het niet te warm krijgt.

Als je gekozen hebt voor een Gore-Tex shell jas, is het gebruikelijk dat je over je puly nog een mid layer jas draagt. Vaak zijn deze mid layer jassen van Primaloft of dons om toch warmte te krijgen onder een dunne shell jas.

Jas en Broek

Als laatste laag draag je natuurlijk een jas en broek. Binnen het assortiment jassen & broeken zijn er grote verschillen in waterdichtheid, ademend vermogen en voering.

De kolomdruk van een jas geeft het niveau van waterdichtheid aan. In ons assortiment vind je jassen met een kolomdruk van 5.000 tot 42.000. Hoe hoger de kolomdruk van de jas, hoe waterdichter én dunner de jas is. Sommige jassen maken gebruik van een Gore-Tex membraan. Een 2-laags Gore-Tex jas is vergelijkbaar met een kolomdruk van 28.000 en mag je 100% water & winddicht noemen. 3-Laags Gore-Tex shell jassen en broeken zijn nog water & winddichter en hebben een kolomdruk van 42.000. Echter hebben deze shell jassen nooit een voering en is het dragen van een mid layer jas noodzakelijk onder koude omstandigheden.

Het ademend vermogen van een jas werkt volgens hetzelfde principe als de waterdichtheid van een jas, maar dan wordt er gekeken hoeveel vocht de stof af kan dragen in een bepaald tijdbestek. Het ademend vermogen van jas of broek is minstens zo belangrijk als de waterdichtheid. Wanneer je het warm krijgt, wil je natuurlijk dat het vocht goed afgevoerd wordt.

Naast de water & winddichtheid en het ademend vermogen van een jas, zitten er ook belangrijke verschillen in de voering van een jas. Als je veel laagjes draagt, is een jas of broek met een dunne voering het makkelijkst te combineren. Natuurlijk hebben we voor de extreem koude omstandigheden ook jassen met een dikkere voering en zelfs jassen met een voering van dons.

Ben je niet helemaal zeker wat voor jou het meest geschikt is? Laat je dan in onze winkel adviseren door een van onze specialisten!